All fields are required.

Close Appointment form

Vad är HLR?

Hjärt-lungräddning är något som alla människor bör lära sig eftersom det är ett enkelt sätt att rädda liv. Vi berättar här mer i detalj om vad hjärt-lungräddning innebär.

icon


Kontakta oss
 

hlr-vad-ar-det

Beskrivning av HLR

HLR är en förkortning av Hjärt-LungRäddning.

Hjärtstopp kan drabba vem som helst och var som helst. Det bästa du kan göra är att lära dig HLR så du är förberedd om det skulle drabba någon i din närhet.

Vid ett plötsligt hjärtstopp hamnar hjärtat i ett slags elektriskt kaos. Hjärtat står och skakar och kan inte pumpa runt blodet i kroppen. Med hjälp av HLR hjälper du hjärtat att manuellt pumpa runt och syresätta blodet i kroppen. Tyvärr kan endast HLR inte alltid starta om hjärtat utan ibland behövs det en hjärtstartare eller defibrillator för att ge en elchock. Genom att ge hjärtat en elchock så hoppas man att man kan bryta kaoset i hjärtat och att chocken ska skaka om hjärtat så det hittar rätt takt igen.

Varje år drabbas ca 10 000 personer av ett plötsligt hjärtstopp i Sverige. Av dessa är det bara 500 som överlever…

icon

Hur går HLR till?

1. Kontrollera andning

Se till att du har fria luftvägar och se, lyssna och känn om personen andas.
Om ingen andning eller onormal andning LARMA eller starta HLR.

2. LARMA

Ring 112 eller be någon annan i närheten att ringa

3.  Sitt på knä bredvid den medvetslöse.

Sätt handen mitt på personens bröstkorg, böj upp fingrarna något och knäpp din ena hand över den andra. Tryck på bröstet med en takt på 100-120 kompressioner per minut. Bröstkorgen ska tryckas ner minst 5 cm och max 6 cm.

4. Efter 30 kompressioner, växla till mun-mot-mun andning.

Gör en snabb övergång genom att ta tag i personens panna och med hjälp av två fingrar under hakan se till att personen får fria luftvägar. Använd två av fingrarna från handen på pannan och knip åt runt näsan, se till att hela din mun täcker personens mun och blås in ett vanligt andetag. Det räcker med att du ser att bröstkorgen höjer sig.

Gör 2 inblåsningar innan du fortsätter med ytterligare 30 bröstkompressioner.

5. Fortsätt med bröstkompressioner.

Ge 30 bröstkompressioner och 2 inandningar till dess att räddningstjänsten är på plats och tar över. Det är mycket krävande att ge bröstkompressioner, så man blir ofta trött ganska fort. Är ni fler på plats så se till att byta av, så att kvaliteten på bröstkompressionerna bibehålls. Ett bra tillfälle att byta är då hjärtstartaren analyserar och säger till att inte röra patienten.